Dekanter - čemu služi i zašto ga koristiti?

19 May 2023

Posuda koja izgleda poput vaze i drži oko litre naziva se dekanter. Dekanter je poželjan u svakoj kući u kojoj se često pije vino jer se u njega ulijeva crno vino oko 30 minuta do 2 sata prije ručka/večere. Svrha samog postupka je omogućiti vinu da „prodiše“, što bi rekli znalci, jer nije dovoljno samo otvoriti bocu čiji je otvor nedostatan za „prozračivanje“. Tijekom dekantiranja vino se prozračuje, tj. njegovo prozračivanje čime se uklanjaju teži mirisi nastali tijekom dugog odležavanja vina, kao i odvajanje bistrog vina od taloga. Inače, pojam "dekantirati" dolazi od francuske riječi "decanter" što znači dekantirati. Sam oblik dekantera nije presudan, važno je da bude širok na dnu kako bi što više površine bilo izloženo prozračivanju. To bi trebala biti redovita procedura i u restoranima, gdje bi konobar pred gostima polako točio vino iz boce u dekanter. Time se istovremeno postiže bistrina vina i oslobađaju zarobljenih aroma i mirisa.


Koliko se dugo vino dekantira?


Vino se obično toči od 5 minuta do dva sata. Samo pretakanje vina iz boce u dekanter čini većinu procesa dekantiranja. Za vina s visokim udjelom tanina (Shiraz, Barolo, Brunello di Montalcino i Chianti) potrebno je dekantirati nešto duže, čak i do dva sata prije konzumacije.


Mladi VS. Stara vina?


Kod dekantiranja mladih vina ulijte vino što je moguće brže u posudu kako biste ubrzali prozračivanje, a kod dekantiranja starih vina vino točite vrlo polako tako da prislonite grlo boce na grlo dekantera i vrlo polako ispustite vino. tako da talog ostane u boci.


Izvor: https://foodbook.me/


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar