Šta sve treba znati o Prosecco vinima?

14 May 2023

Pjenušavi prosecco stil vina nastao je u sjeveroistočnoj Italiji u maloj vinorodnoj regiji Conegliano Valdobbiadene u regiji Veneto.


I dok su kupci ovakvu vrstu vina uglavnom shvaćali kao jeftin proizvod namijenjen najširem tržištu, proizvođači su, uz puno eksperimentiranja, godinama napredovali stvarajući danas prepoznatljiv brend za svaku priliku, od aperitivnog vina za slavlja do izvrstan pratilac uz najbolju hranu.


Istodobno, potražnja na tržištu drastično je porasla, paleta stilova kontinuirano se širila, a razina kvalitete je podignuta. Rezultat toga je da je danas najpopularniji pjenušac na svijetu, koji ujedno nudi mnogo i najzahtjevnijim vinoljupcima.


Glera je prošek


Zeleno grožđe vrlo tanke kožice i visoke kiseline, koje stoljećima raste na području Veneta i Friulija, nekoć se zvalo prosecco, a od 2009. godine, prema diktatu zakonodavca i radi službene zaštite vina prosecco, zove se – glera. Iste godine regija Conegliano Valdobiadene postala je 44. DOCG naziv Italije.


Glera je idealna sirovina za pjenušac. Odašilje prekrasne arome dinje, breskve, kruške i bijelog cvijeća, a dobivena su vina laganog do srednjeg tijela, dok se postotak alkohola kreće od 8,5% do 12,5% za suho vino.


Prosecco nikako nije šampanjac


Razlika je u sirovini od koje se ovi pjenušci dobivaju, ali prije svega u tehnologiji. I dok se šampanjac proizvodi na način da vino drugi put fermentira u boci, gdje se mijenja u teksturi, kompleksnosti, gdje se stvaraju potpuno drugačije arome poput tosta i brioša, prosječno vino pokriva sve u jednom. spremnik, čuvajući jedinstvenu svježinu i osnovne note voća i cvijeća.


Postoji nekoliko tehnologija za dobivanje prosjeka među kojima je možda najpoznatija Charmat-Martinotti, a gotov proizvod dobiva se puno brže, lakše i što je najvažnije – jeftinije.


Nazivi Prosecco


Osnovnu zajamčenu kvalitetu nude vina s oznakom DOC, a dolaze iz devet pokrajina Veneto i Friuli-Venezia Giulia. Najviše se proizvode u okolici Trevisa i Trsta, dok najbolje u prosjeku dolaze od apelacija Asolo Prosecco DOCG i Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, a među cjenjenijim apelacijama su Superiore Rive DOCG i Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG.


Pjenušci koji dolaze iz Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG dobiveni su od grožđa iz vinograda na brdovitom terenu između gradova Conegliano i Valdobbiadene u pokrajini Trst, području prepunom povijesnih dokaza da se vino ovdje proizvodi još od vremena Rimsko Carstvo. Inače, Conegliano se dugo smatra kulturnom prijestolnicom sjeveroistočne Italije, a tamo je osnovana i prva vinska škola u Italiji.


Col fondo prosecco - drugačiji stil vina


Kolfondo (col fondo) je prošek koji fermentira u boci, drugačijeg je stila i privlačan je ljubiteljima prirodnih vina, odnosno onih s minimalnim zahvatima u podrumu. Ostatak kvasca ostaje u boci, a vino može odležati mnogo godina nakon berbe. Naziv coll fondo praktički znači "s talogom" (dno), a vina u ovom stilu najčešće dolaze iz dva apelacija.


U tom smislu oznaka Superiore Rive DOCG odnosi se na vina proizvedena u jednoj od 43 označene općine ili vinogradarske lokacije, gdje se nalaze najstrmiji vinogradi, koji se ujedno smatraju i najboljima jer nude jedinstvene izražaje različitih vrsta tla i mikroklima. Grožđe se bere ručno, a berba je uvijek otisnuta na etiketi.


No, možda je još jedna stepenica iznad Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG, praktički grand cru prosječne proizvodnje. Vina dolaze iz podzone u Valdobijadenu pod nazivom Kartize, koja je 1969. godine donijela vlastitu vinsku regulativu. Vrhunske etikete s ovom etiketom mogu koštati i do sedamdeset eura po boci.


Slatkoća i pjenušavi prosecco


Što se tiče pjenušavosti, obično se pojavljuje kao frizzante (blago gazirano) ili spumante (jako pjenušavo). Frizante (u koje spadaju i vina tipa colfondo) postiže atmosferski tlak u boci od jednog do 2,5 bara i općenito je jeftiniji od varijante spumante, koja po tlaku parira šampanjcu s atmosferskim tlakom do pet bara. I naravno po znatno nižoj cijeni od svog "francuskog rođaka".


Što se tiče slatkoće, DOC se javlja u prosjeku u četiri razine. Najsuši je brut, a slijede ga extra dry, dry i demi-sec.


Međutim, Superiore DOCG ne priznaje kategoriju demi-sec.


Proizvodi li se prosecco izvan Italije?


Iako je Italija rodno mjesto pjenušaca ovog stila, grožđe zapravo već dugo uspijeva u Sloveniji, ali iu Kraljevskoj dolini u Australiji, gdje proizvođači koji rade sve bolje i traženije pjenušce inzistiraju na sorti grožđa i danas se naziva prosecco, što se polako pretvara u pravi rat vinara Novog svijeta i Europske unije.


Najpoznatija prosecco vina na tržištu


Ca' dei Zago 2015 Dosaggio Zero Metodo Classico (Prosecco di Valdobbiadene) elegantno je i kremasto vino puno aroma suhog cvijeća, zrelog voća i tijesta za kruh, s završnim biljem i začinima.


Case Paolin NV Col Fondo (Asolo Prosecco Superiore) limunast i cvjetan na okusu otkriva zelenu jabuku, krušku, citrusne note i malo slanosti s vrlo živom kiselošću.


Biodinamički Albino Armani NV Casa Belfi Col Fondo nudi diskretne naznake prženih badema, krušnog tijesta i suhog divljeg cvijeća, dok je nepce puno hrskavih kiselina i žutih jabuka.


Kremast i profinjen, Althéa NV Dry (Prosecco Superiore di Cartizze) očarava cvjetovima citrusa, medom i limetom, prije nego što se razvije u arome vinogradarske breskve, badema i kandirane limunove korice.


Bogatom i kremastom okusu Mionetto NV Luxury Dry (Prosecco Superiore di Cartizze) prethode jasne arome zrele kruške i zelene jabuke na nosu, dok će vas kasnije iznenaditi note nektarine i kandiranog limuna.


Borgoluce - Pjenušav, aromatičan i zavodljiv Valdobbiadene Prosecco Superiore, Borgoluce D.O.C.G. Extra Dry je jedan od vodećih prosjeka u Italiji, a dostupan je i na našem tržištu.


Ovaj pjenušac dolazi iz talijanske regije Veneto, dobiven je od 100 posto sorte Glera i idealan je aperitiv za sve vrste jela. Skladnost i eleganciju okusa nadopunjuje iznenađujuća mekoća na nepcu i izrazit okus naranče.



Preuzeto sa www.foodbook.me 


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar