Tiramisu - odakle potiče i kako je nastao?

14 May 2023

Tiramisu je poznati talijanski kolač. Sama riječ "tiramisu" prevedena s talijanskog značila bi "podigni me". Ovaj kolač je u svijetu poznat i pod nazivima "Tuscan Trifle" i "Zuppa Inglese".


Tradicionalni tiramisu je slastica nalik pudingu - obično se sastoji od biskvita ili biskvita natopljenog likerom, posloženog između bogatog nadjeva i ribane čokolade. Tiramisu se izvorno pripremao s laganom kremom, no posljednjih godina u modu je ušao mascarpone sir.


Evo nekoliko zanimljivih teorija o povijesti ove delicije. Desert sličan tiramisuu prvi put je napravljen u Sieni, koja se nalazi u regiji Toskana u Italiji. Torta je napravljena u čast posjeta velikog vojvode Cosima Medicija III. Zbog tog događaja Tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prijevodu znači "Kneževa juha". Kako mu se torta jako svidjela, vojvoda je recept ponio sa sobom u Firencu. U devetnaestom stoljeću tiramisu je postao iznimno popularan među engleskim intelektualcima i umjetnicima koji su živjeli u Firenci. Na taj je način stigao u Englesku, gdje mu je popularnost još više porasla.


Kaže se da je današnja verzija tiramisua nastala u restoranu "Le Beccherie" u talijanskom gradu Trevisu, smještenom sjeverozapadno od Venecije. Postoje razne priče i legende o venecijanskim kurtizanama koje su radile u bordelu iznad ovog restorana. Prema jednoj od tih legendi, tim je damama trebalo nešto što će ih "podići" i osvježiti u pauzama između brojnih susreta - tako je tiramisu i dobio ime. Drugi izvori tvrde da je tvorac ove fantastične delicije Roberto Linguanotto, koji je ujedno bio i vlasnik restorana "Le Beccherie". Ono što se pouzdano zna je da se prvi recepti pod nazivom "Tiramisu" spominju tek 1960. godine. Kada je u pitanju Amerika, ovaj kolač je početnu popularnost stekao u San Franciscu, a kasnije je postao popularan u cijeloj zemlji. U srpnju 2017. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva službeno je uvrstilo tiramisu na popis tradicionalnih proizvoda regije Furlanija – Venecija – Julijska krajina.


Romantična Siena i Toskana, mjesto gdje je sve počelo….


Sastojci :

• 150 gr šećer a

• 8 jaja

• 400 gr piškote

• 650 gr maškarpone

• 500 ml kafa

• gorki kakao

Priprema

1. Razdvojite bjelanca od žumanaca i počnite da mutite žumance. Dodajte šećer u žumanjke i mutite dosta dugo dok ne dobijete lijepu pjenastu masu.

2. Umutite takođe pjenasto bjelance i dodajte ih polako u izmiješane žumanjke,šećer i maškarpone. Morate biti oprezni i dodavajte polako bjelanke. Morate ovo da radite sa kašikom a ne mikserom jer će vam tako masa ostati pjenasta a ne tečna.

3. Zasladite kafu po želji i počnite da namačete piškote. Dovoljno je da piškote samo brzo spustite u kafu jer vam tako neće upiti previše kafe i neće biti mekane. Ako ostavite duže piškote u kafi odmah će da upiju previše i tiramisu će vam biti previše voden.Poređajte u tepsiju piškote.

4. Lagano prekrijte prvi red piškota sa polovinom fila i lijepo poravnajte.

5. Ponovite postupak još jednom. Takođe, možete dodati aromu ruma u kafu iako se to razlikuje od originalnog recepta, ali se zaista dobija još ljepši ukus. Od vas sada zavisi da li volite rum ili ne.

6. Kada ste dodali zadnji sloj fila lagano pospite sa gorkim kakaom. Ostavite tiramisu u frižideru preko noći.

Izvor:

www.coolinarika.com

www.tiramisurecept.weebly.com

www.foodbook.me


Najnoviji blogovi


Ostavite komentar